Scammer terhormat alaf baru yang akan diagung agung, disanjungi dan tidak salah secara zahir oleh pihak berkuasa
Sifu/Business Coach
Paling famous sekarang ialah kelas Business Coaching, Marketing, How To Reach RM1juta Pertama. Ni semua kelas paling ramai orang nak masuk, sebab apa? Sebab semua nak kaya
Sembang mentor kalau nak berniaga mesti ada ilmu baru boleh berniaga. Antara tarikan memancing ramai untuk masuk kelas:
1) Mereka ni akan guna teknik sejak zaman MLM dahulu kala, first dia akan kondem apa kita buat
“Sampai bila nak kerja ni?”
“Tak teringin ke pakai Vellfire?, takkan kau nak anak bini kau duduk dalam Waja convert Evo kau ni balik Kokdiang bila raya”
Lepas kondem, disusuli dengan soalan perangkap
“Kau nak jadi jutawan? Jom kelas ni dari Sifu Bidin. Kelas sepatutnya RM300 tapi untuk first 100 orang RM50 jer. Nak meniaga kena ada ilmu baru boleh”
Dan kau pun daftar tanpa belah bahagi dengan harapan boleh jadi jutawan lepas balik kelas
2) Big Why – adalah soalan paling famous semua sifu coaching haram jadah ni akan tanya. Sambil menjerit dalam dewan
“Apa big why kamu?”
“Apa yang kamu hendak dalam hidup?”
“Kenapa kita kena kaya? Kenapa kita nak sangat jadi kaya?”
Dan kau dalam dewan tu mulalah terpekik terlolong sambil bersemangat bercakap kenapa aku kena kaya, kenapa aku nak kaya. Si malaun ni pulak terus main slide show, main sentimen agama. Keluarlah gambar anak murid dia dulu naik kapcai, buat lah cerita konon beli kapcai Aeon Kredit downpayment singgit, tapi sekarang lepas jual gelang ajaib dah pakai Lambo Urus.
Nak lagi syok, dia main kan pula gambar entah sapa sapa punya family pergi umrah, sambil backround music nasyid dan ucapan ucapan syukur dapat bawa mak bapak ke tanah suci (bab ni memang ramai melayu lemah bila main sentimen nak pergi Mekah)
Sambung lagi, keluar gambar dah pakai kereta besar, dah ada rumah besar. Lagi syok dah ada Ducati sebijik parking
Masa ni, emosi kau orang dah 50% para scammer sifu ni dah tangkap. Dia dah main emosi, kau orang dalam dewan tu dan mula berangan angan, dah bercakap dengan kawan sebelah dan jangan lupa, sifu sifu kau ni dia ada orang orang dia dalam ramai ramai tu yang duduk sebelah kau orang dan mereka ni kerjanya akan cakap “saya kenal si polan dalam slide show tu, dulu dia beli burger tak cukup duit saya bayarkan sekarang tengok dia dah kaya” Kau pula bila dengar macam tu makin membuak buak semangat
3) Emosi – Bila kau dan majoriti dalam dewan tu dah terpengaruh dengan emosi, mereka bagi sikit tips. Sikit jer jangan kau harap semua. Dia ajar lah FB Ads sikit, macam mana nak narrow target segmet, dia akan mula lah keluar kan terma terma ciptaan sendiri, robot ads lah, robocop marketing, gorilla market dan berbagai bagai.
Kemudian, dia tunjuk testimoni anak murid yang dah berjaya. Dari jual sabun 1 ketul sehari sekarang nak jual 5000 ketul sehari dan benda yang akan ditunjuk adalah gambar sambil baring sebelah parcel yang berlambak lambak konon hasil dari apa yang diajar. Tak lupa juga dalam testimoni ada video ucapan terima kasih dari anak murid yang dapat jual sabun 5000 ketul diakhiri dengan “kalau saya tak masuk kelas, saya tak tau lah saya boleh capai tahap sekarang atau tidak”
Kau dah mula kagum masa ni, dah mula terfikir nak jual berus gigi, dah mula berangan nak jual tudung…..
4) Testimoni Real – tak cukup dengan testimoni dari video, dia panggil naik beberapa orang bekas anak murid naik. Mereka ni ceritalah yang dulu susah, dulu naik kapcai, makan meggi belah empat, anak minum susu cair campur nescafe kemudian cerita sekarang business juta juta
Ingat, juta juta tau tak main ratus ribu puluh ribu. Dah beli kereta idaman, dah beli rumah idaman, dah hantar mak bapak pergi Mekah. Nampak tak skrip sama yang diulang ulang.
Mula mula dari penyampaian vokal, kemudian audio visual dan last sekali secara real. Masa ni kau yang dalam dewan tu dah lupa patut datang nak belajar marketing, belajar business tapi dah mula khayal nak jadi kaya sebab garam, tomato sos, cili sos dah kena tambah cerita jadi makin aedap
5- Motif Utama – sifu kau ni sebenarnya nak kau masuk kelas dia RM40,000. Kelas yang mula kau masuk ni celah gigi dia jer. Macam mana nak kaya dengan RM50 satu orang
Dia ulang balik macam skrip no. 1 dengan tambahan “Semua yang tuan tuan lihat tadi, yang dah berjaya tadi adalah alumni kelas Platinum Titanium saya”
“Saya tak perlu ramai, jika tuan tuan nak ubah hidup, nak jadikan RM1 ke RM1juta, marilah bersama sama dengan saya dan rakan rakan ini hanya RM40,000 sahaja. Jika tidak mahu keluar RM40,000 dari mana ilmu satu juta pertama tuan tuan akan datang?”
“Apalah sangat RM40,000 dengan RM1juta yang tuan tuan akan rasai. Saya yakin bila tuan tuan dah pegang satu juta, RM40,000 yang tuan tuan laburkan hari ini ibarat RM400 yang tuan tuan guna untuk beli barangan dapur sahaja”
“Modal RM40,000 dan pulangan RM1juta? Ini bukan skim cepat kaya tuan tuan, ini pelaburan tuan tuan untuk ilmu yang akan gandakan bukan saja 1 juta tapi ke 2 dan 3 juta”
So ramai yang dah kelabu mata dengar RM1juta terus sign up tanpa berfikir panjang
Dalam dewan hari tersebut ada 300 orang, dia hanya perlukan 10% bersamaan 30 orang yang dahaga dan lapar nak pegang duit RM1juta untuk dia collect RM1.2juta secara terang dan tanpa bersalah (30 orang × RM40,000)
So dalam hari yang sama, sifu kau tu buat RM1.2juta bukan kau 😆
Lepas kau dah belajar, duit habis, RM40,000 dah terbang, kau pun melingkup. Apa business pun tak start 😂
So proses ini akan terus berulang sampai sifu kau tu kaya raya dan dia guna skrip yang sama sebab rakyat Malaysia ada 32 juta orang, banyak lagi yang dia boleh tipu 😝
Ceritanya sama dengan coaching nak kurus. Pejadah nak kurus belajar dengan coach online siap bayar, selagi kau tak boleh jaga tombolok tu tak payah nak berangan boleh kurus
Meh saya ajar, tak payah bayar kalau bab nak kurus 😆
Kesimpulannya, ini lah cara yang paling legit untuk jadi kaya raya zaman moden ni tanpa menyalahi undang undang
Jutawan sebenar? TS Syed, TS Tony, Dato Din diaorang takda masa nak buat buat kelas ni. Mereka nak hadap real business kadang 24 jam pun tak cukup
Tapi takpa, kalau rindu dengan sifu sifu coaching, muka mereka banyak di billboard billboard highway, senang kau orang ingat dan tak lupa 😝
Tak percaya apa saya cakap ni? Ada Netflix? Buka dokumentari “Money Explained” dan tengok macam mana money game scammer satu dunia guna untuk manipulate ramai dan ambil kesempatan.
Kredit: Mohd Khairul MK